Stavby století Čech, Moravy a Slezska 1918-2018 - Černá, Iveta, 1963-; Domanický, Petr, 1973-; Erbanová, Eva, 1976-; Galeta, Jan, 1982-; Halík, Pavel, 1935-2021; Havlice, Kryštof, 1980-; Janáč, Petr, 1988-; Koukalová, Šárka, 1975-; Kracík, Matyáš, 1985-; Krajči, Petr, 1955-; Kratochvíl, Petr, 1950-; Líbal, Patrik, 1969-; et al. (Foibos books s.r.o. : Národní památkový ústav, 2018)
Jubilejní publikace, která vychází při příležitosti sta let od vzniku Československa, mapuje architekturu a stavby v letech 1918-2018. Publikace představuje čtenářům na 149 staveb a stavebních komplexů ve všech krajích republiky, doprovázených 1217 vyobrazeními staveb, v dobových i současných fotografiích, plánech, kresbách a mapovými přílohami všech krajů a staveb století. Na realizaci uváděných staveb se podílelo na dvě stě architektů od neslavnějších světových a evropských osobností jako byl Ludwig Mies van der Rohe, Frank O. Gehry, Adolf Loos až po desítky vynikajících známých českých architektů i architektů neprávem zapomínaných a zapomenutých. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: 1918-2018; 20.-21. století; architektura -- Česko -- 20.-21. století; moderní architektura -- Česko; stavby -- Česko -- 1918-2018; architecture -- Czechia -- 20th-21st centuries; modern architecture -- Czechia; buildings -- Czechia -- 1918-2018; přehledy; kolektivní monografie; fotografické publikace; surveys; collective monographs; photographical works