Pohyb řeči a místa nespojitosti : postanalytické a neopragmatické iniciace v literární vědě - Papoušek, Vladimír, 1957-; Skalický, David, 1980-; Kaplický, Martin, 1976-; Bílek, Petr A., 1962- (Akropolis, 2021)
Monografie se obrací k postanalytické a neopragmatické filosofii. Ty patří ke klíčovým proudům filosofického uvažování 20. století a jejich zaměření na otázky jazyka je úzce sbližuje s teorií literatury. Jednotlivé kapitoly ohledávají teorii řečových aktů (J. R. Searle, M. L. Prattová, J. H. Miller), termíny jako radikální překlad (W. V. O. Quine), radikální interpretace (D. Davidson), zdrojová metafora (S. C. Pepper), koncový slovník či normální a abnormální diskurz (R. Rorty), pojetí významu u R. Ingardena a J. Mukařovského nebo reflexi Derridovy dekonstrukce z pozic postanalytických a neopragmatických. Cílem publikace je prozkoumat možnosti, které tyto teorie, koncepty a pojmy otevírají myšlení o literatuře, a také ověřit potenciál jejich využití při analýze literárněvědného diskurzu. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: literární věda -- filozofické aspekty; postanalytická filozofie; neopragmatismus; jazyk; řeč; jazyk a literatura; filozofie jazyka; sémiotika; literary studies -- philosophical aspects; postanalytical philosophy; neopragmatism; language; speech; language and literature; philosophy of language; semiotics; kolektivní monografie; collective monographs