Po konci umění : současné umění a oblast mimo dějiny - Danto, Arthur C., 1924-2013 (Academia, 2021)
Soubor přednášek, v nichž se americký filozof zamýšlí nad tím, co je podstatou umění, a to v souvislosti s nástupem pop artu v 60. letech 20. století a s tzv. koncem umění. V knize, která vznikla na základě přednášek pronesených v rámci prestižního cyklu na počest A. W. Mellona, se americký filozof Arthur C. Danto vrátil k jedné z nejprovokativnějších tezí, které pronesl, totiž že umění dospělo ke konci. Tento konec v jeho pojetí neznamená, že se umění přestalo vytvářet, ale že v šedesátých letech 20. století opustilo tradiční dějiny založené na pokroku. Pokud tomu tak je, vyvstává otázka, jak o současném umění přemýšlet jinak než v pojmech tradičního narativu. Tato publikace představuje v určitém smyslu odpověď: uvažuje o úloze muzea, roli estetiky, nutnosti změnit charakter kritiky, a především o svobodě, kterou přinesl pluralismus umění. Nakladatelská anotace.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: 20.-21. století; moderní umění; postmoderní umění; teorie umění; dějiny umění; filozofie umění; estetika; umělecká kritika; modern art; postmodern art; theory of art; history of art; philosophy of art; aesthetics; art criticism; pojednání; essays