Pohádka o králi Škrábalovi, čili, O Ivanovi Krasopisci - Vavrečka, Hugo, 1880-1952 (Knihovna Václava Havla, 2018)
Pohádka o mladém králi, který neuměl pořádně psát, ale také o základní stavbě státu, skladbě společnosti, významu grafomotoriky a o lehce přehlédnutelných a přesto důležitých věcech. Určeno zejména mladším dětem. V jedné zemi, svou velikostí dost podobné té české, žil statečný král, který byl však v boji s velkým nepřítelem vážně raněn. Jeho nástupcem se měl stát mladý princ, který byl velmi vzdělaný a rovněž dobrých charakterových vlastností; měl však jednu slabost: neuměl hezky psát. Jeho písmo bylo tak strašlivé, že mu lidé neřekli jinak než král Škrábal. Naštěstí měl však mladý král kolem sebe mnoho šikovných ministrů a rádců, takže není vyloučeno že z krále Ivana Škrábala se může i v dospělosti stát král Ivan Krasopisec. Pocta lidskému snažení v každém věku, ale také grafologii - vědě o významu písma - je vepsaná do netradiční pohádky, kterou původně autor adresoval svému vnukovi Ivanu Havlovi, když chodil roku 1945 do 1. třídy.
Ilustroval Jan Laštovička
Keywords: české pohádky; publikace pro děti; Czech fairy tales; children's literature