Zrcadlo minulosti : česká a slovenská krajina v kvartéru - Ložek, Vojen, 1925-2020 (Dokořán, 2011)
Jde o knižní podobu autorových odborných článků, které publikoval v časopise Ochrana přírody a které tvoří doplněk k jeho stěžejnímu dílu "Příroda ve čtvrtohorách". Kniha je rozdělena na dvě části. První tvoří odborné pojednání o čvrtohorní historii střední Evropy včetně našeho území, zejména popis doby ledové v této oblasti, postupný ústup glaciálu a podíl těchto jevů na vytváření klimatu. Druhý oddíl knihy tvoří tzv. případové studie, věnované proměně jednotlivých krajinných oblastí v českých zemích i na Slovensku ve čtvrtohorách. Celý text knihy doprovázejí četné fotografie vybraných míst, nákresy a tabulky, na závěr pak obsáhlá bibliografie a užitečný slovníček některých pojmů.