Alexandr Sommer Batěk: neoglyfy - Hanzelínová, Lada, 1972-; Fránová, Radka (Pavel Mervart, 2018)
Alexandr Sommer Batěk (1874-1944) byl učitelem, vynálezcem a šiřitelem vzdělanosti. Jeho posledním příspěvkem světu byl obrazový jazyk - neoglyfy. V roce 1930 představil Batěk tento systém znaků, který měl být univerzálním písmem čitelným ve všech jazycích. Tato kniha popisuje základní milníky historie umělých jazyků a neoglyfy jako jejich pokračovatele. Stejně tak ukazuje důležité momenty Baťkova života, které souvisejí s tvorbou a šířením neoglyfů. Součástí je i edice všech dosud nalezených originálních textů o neoglyfech a s neoglyfy. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: Batěk, Alexandr, -- 1874-1944; 19.-20. století; 1874-1944; chemici -- Česko -- 19.-20. století; pedagogové -- Česko -- 19.-20. století; esperantisté -- Česko -- 19.-20. století; obrázkové písmo; chemists -- Czechia -- 19th-20th centuries; educationalists -- Czechia -- 19th-20th centuries; esperantists -- Czechia -- 19th-20th centuries; picture-writing; neoglyfy; monografie; texty; monographs; texts