Mezi pionýrským šátkem a mopedem : děti, mládež a socialismus v českých zemích 1948-1970 - Knapík, Jiří, 1975-; Franc, Martin, 1973- (Academia, 2018)
Kniha mapuje všechna stěžejní prostředí, ve nichž se pohybovaly skupiny dětí a mládeže v mezidobí let 1948 - 1970. Publikace nabízí sondy do života českých dětí a dospívajích a nezůstává přitom jen u spolkových aktivit typu pionýrských táborů. Zabývá se také poměry v rodinách, hmotnou kulturou, vlivem masmédií na děti a mládež v tehdejším Československu. Autoři si samozřejmě nemohou nevšímat tendence politické sféry ovlivňovat nejmladší generaci. Nezapomínají ani na závažné kapitoly o kriminalitě mladistvých, péči o mentálně postižené, sebevražednost či další aspekty. Publikaci doplňují dílčí exkurzy do celkově velmi široké a u nás dosud celistvě nezkoumané problematiky, stejně jako řada unikátních doprovodných fotografií. Stěžejní jsou rovněž vzpomínky pamětníků, užití tzv. oral history je v tomto typu publikace velmi vítané.
Keywords: 1948-1970; 1948-1989; děti a mládež -- Česko -- 1948-1989; socialismus -- Česko -- 1948-1989; výchova a vzdělávání -- Česko -- 1948-1989; každodenní život -- Česko -- 1948-1989; volný čas -- Česko -- 1948-1989; kultura a ideologie -- Česko -- 1948-1989; children and youth -- Czechia -- 1948-1989; socialism -- Czechia -- 1948-1989; education -- Czechia -- 1948-1989; everyday life -- Czechia -- 1948-1989; leisure -- Czechia -- 1948-1989; culture and ideology -- Czechia -- 1948-1989; kolektivní monografie; collective monographs