Maria Montessoriová : učitelka nové doby - Baldini, Laura, 1970- (Ikar, 2021)
Biografický román seznamuje čtenáře s počátky kariéry významné italské pedagožky a zakladatelky výchovně-vzdělávacího programu Montessori. Maria Montessoriová byla výrazná osobnost, pocházela ze zámožné italské rodiny, v roce 1896 se stala první doktorkou medicíny v Itálii, zajímala se o výchovu mentálně postižených dětí a o otázku dětských nervových nemocí, později se věnovala propagaci svého programu vzdělávání. Autorka románovou formou přibližuje náročnou cestu této inteligentní vzdělané dívky, která se díky vlastní houževnatosti a cílevědomosti vypracovala mezi odbornou špičku ve svém oboru. Kvalitně napsaný, čtivý a zajímavý biografický román poutavým způsobem seznámí čtenáře s počátky kariéry této významné italské pedagožky a zakladatelky výchovně-vzdělávacího programu Montessori. Nakladatelská anotace.
Keywords: Montessori, Maria, -- 1870-1952; 1851-1900; 1901-1950; pedagožky; lékařky; women educationalists; women physicians; Itálie; Italy; rakouské romány; biografické romány; Austrian fiction; biographical novels