Nejhorší obavy - Sýkora, Michal, 1971- (Host, 2020)
Kniha od renomovaného autora obsahuje tři rozsáhlejší povídky se svéráznou vyšetřovatelkou Marií Výrovou. Po odchodu od policie přijala Velká Sova nabídku přednášet na olomoucké univerzitě praktickou kriminologii. Avšak ani poklidná akademická dráha ji neuchrání před kontaktem se zločinem; znovu tak musí spojit síly s bývalými kolegy při vyšetřováních, která se jí osobně dotýkají. V povídce „Před potopou“ se Marie na popud své studentky Lucie vrátí k devatenáct let staré dopravní nehodě, která možná nehodou nebyla. V příběhu „Životní dílo akademika Plíška“ se musí vyrovnat se smrtí přítele zavražděného za okolností, jež silně připomínají klasickou „záhadu zamčeného pokoje“. A titulní povídka „ Nejhorší obavy“ zastihne Marii v Jeseníkách, kde si původně plánovala koupit chatu. Namísto toho se zapojí do případu, jehož aktéry jsou zdejší sukničkář a podnikatel. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: české povídky; detektivní povídky; Czech short stories; detective short stories