Slavnost bezvýznamnosti - Kundera, Milan, 1929- (Atlantis, 2020)
Pozdní dílo česko-francouzského klasika je formálně novelou o setkávání čtyř rozdílných přátel, obsahově rafinovanou i zábavnou hrou s významy, myšlenkami a kontexty. Milan Kundera především vyzývá čtenáře ke hře - hře s významy, myšlenkami a kontexty, k níž připomíná ústy jedné z postav, že jedinou možností je nebrat svět vážně. Na půdorysu setkávání čtyř protagonistů, jejich debat, soukromých her, snů a příběhů, jimiž prolínají groteskní scény ze zasedání Stalinova politbyra, inscenuje a ilustruje myšlenky a témata, jež jsou mnohdy ironickými variacemi na motivy jeho dřívějších prací i odkazy na řadu děl klasické literatury či filosofie. V oceánu významů a myšlenek, záměrně zpochybňovaných či karikovaných, nechává pak jako příznak doby triumfovat bezvýznamnost - oslavovanou slovně i personifikovanou dvěma různými směšnými, přesto svým způsobem vítězícími figurkami. Slavnost bezvýznamnosti je brilantní bilancí autorova díla, reflexí současné doby a také po dlouhých letech prvním titulem, jenž s Kunderovým svolením vychází v českém překladu.
Přeloženo z francouzštiny
Keywords: francouzské romány; French fiction