Sociální pouto v éře virtuality - Dubey, Gérard, 1963- (Fra, 2021)
Publikace francouzského sociálního antropologa zkoumá dopady digitální revoluce na sociální vztahy. Virtuální svět byl dlouho považován za autoreferenční a jeho účinky na lidské chování zůstávaly opomíjeny. Člověk odpradávna hledal v technologické moci ochranu a bezpečí a málo si uvědomoval, jak je křehká, pokud není organicky spojena s reálným životem. Virtualizace sociálních vztahů nutně vede k odtržení od skutečnosti a ke ztrátě důvěry v bližního, který fatálně přichází o svůj třetí rozměr. Současně posiluje iluzi o trvalém panství člověka nad přírodou a neúhybně směřuje do ráje technických řešení, kde věci ztrácejí svou tíhu a za jejich okamžitou dostupností se skrývá nedobytná moc. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Přeloženo z francouzštiny
Keywords: informační společnost; virtuální realita -- sociální aspekty; technika a společnost; informační technologie -- sociální aspekty; kyberprostor; information society; virtual reality -- social aspects; technology and society; information technology -- social aspects; cyberspace; populárně-naučné publikace; popular works