Teritorium a násilný nestátní aktér : ovládnutím území k efektivnímu naplnění cílů radikálního islámu? - Ludvík, Zdeněk, 1968- (Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2020)
Monografie se zaobírá působením radikálních a náboženských skupin stojících mimo stát včetně jejich teritoriálních aspirací (al-Kaidy v islámském Maghrebu - AQMI, Hizballáhu v Libanonu a Sýrii, Daeše v Iráku a Sýrii a aš-Šabábu v Somálsku a Keni). Monografie si klade za úkol precizovat teoretický koncept v podobě testovatelné hypotézy o vztahu mezi politickou kontrolou teritoria násilným nestátním aktérem a efektivitou realizace jeho politického cíle (politik). Ve výzkumu jsou představeny čtyři případové studie a výzkum je veden z pozice kvalitativně-vysvětlující epistemologie. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: 20.-21. století; expanzionismus -- 20.-21. století; teritoriální management -- 20.-21. století; teritoriální studia -- 20.-21. století; radikalismus -- islámské pojetí -- 20.-21. století; terorismus -- islámské pojetí -- 20.-21. století; islámské instituce a organizace -- 20.-21. století; islám a politika -- 20.-21. století; expansionism -- 20th-21st centuries; regional management -- 20th-21st centuries; area studies -- 20th-21st centuries; radicalism -- Islamic approach -- 20th-21st centuries; terrorism -- Islamic approach -- 20th-21st centuries; Islamic institutions and organizations -- 20th-21st centuries; Islam and politics -- 20th-21st centuries; monografie; případové studie; monographs; case studies