Doteky státnosti : založeno 1918 = Touches of statehood : founded 1918 - Biederman, Jan, 1982-; Bjaček, Petr, 1985-; Burian, Michal, 1971-; Doležal, Jakub, 1984-; Dvořáček, Petr, 1969-; Fedosejev, Jan; Fuksa, Ivan, 1988-; Hakauf, Martin; Halata, Martin, 1965-; Hrubý, Milan, 1958-; Jahoda, Martin, 1979-; Kramář, Jan, 1977-; et al. (Ministerstvo obrany České republiky - VHÚ Praha, 2018)
Publikace představuje ohlédnutí za výstavou Založeno 1918 - Doteky státnosti. Expozice byla připravena ke stému výročí vzniku Československa pod záštitou prezidenta republiky Miloše Zemana Vojenským historickým ústavem Praha, Kanceláří prezidenta republiky a Správou Pražského hradu. Výstava byla realizována v prostorách Jízdárny Pražského hradu od 10. května do 31. října 2018. Kniha rekapituluje celou expozici a stručně komentuje jednotlivé exponáty. Dočkáme se tedy např. vyprávění o pracovním stole prezidenta Masaryka, představen nám bude sovětský kulomet SGMT, který měli sovětští vojáci k dispozici při okupaci Československa v roce 1968, seznámíme se s návrhy na československou vlajku, ženským sokolským krojem a mnoha dalšími zajímavostmi.
Keywords: 1918-2018; reprezentace (politika) -- Československo; reprezentace (politika) -- Česko -- od 1993; státní symboly -- Československo; státní symboly -- Česko -- od 1993; representation (politics) -- Czechoslovakia; representation (politics) -- Czechia -- 1993-; state symbols -- Czechoslovakia; state symbols -- Czechia -- 1993-; Československo -- dějiny; Česko -- dějiny -- od 1993; Czechoslovakia -- history; Czechia -- history -- 1993-; katalogy výstav; exhibition catalogs