Demografie popelnicových polí na Slovensku : pohled antropologie a archeologie - Pavelková, Jaroslava, 1956-; Furmánek, Václav, 1942-
Na základě antropologických analýz obsahů žárových hrobů z období popelnicových polí na Slovensku se stanovila demografická struktura tehdejší populace. Vypočítaná byla střední délka života a věková skladba. Tyto údaje se porovnávaly mezi dvěma kulturními komplexy popelnicových poli: slovenská větev lužické kultury a kulturní komplex jihovýchodních popelnicových polí. Uvedené hodnoty byly přehledně znázorněné na jednotlivých tabulkách a grafech. Autoři se také pokusili o zjištění vazby mezi věkem a pohlavím pochovaných na straně jedné a hrobovou výbavou bronzové industrie na straně druhé
9 obrázků, 4 fotografie, 1 mapa, 6 grafů, 32 tabulek
Demography of Urnfields in Slovakia : view of anthropology and archaeology
Keywords: lužická kultura; kultury popelnicových polí; kulturní komplex jihovýchodních popelnicových polí; pohřebiště; antropologie; demografie; předměty z bronzu; Lausitz culture; urnfield culture; cemeteries; anthropology; demography; bronze objects; Slovensko; Slovakia; články; journal articles