Rozum proti kovidové panice - Bém, Pavel, 1963-; Beran, Jiří, 1960-; Čížek, Vladimír, 1964-; Franc, Aleš, 1968-; Höschl, Cyril, 1949-; Kolář, Pavel, 1963-; Macek, Miroslav, 1944-; Mareček, Vít, 1962-; Pikora, Vladimír, 1977-; Pirk, Jan, 1948-; Pollert, Lukáš, 1970-; Semín, Michal, 1967-; et al. (Institut Václava Klause, 2021)
Sborník textů předních osobností české medicíny ale i společenskovědního světa věnující se covidu v kontextu zralého přístupu k této nemoci a souvisejících společenských aspektů. Skupinu autorů spojuje klidný, racionální a paniku nešířící přístup k tématu; nepřítomnost ambicí zneužít tohoto tématu k jakýmkoli svým vlastním politickým, akademickým či byznysovým výnosům a efektům; hledání rozumného přístupu politiky a zdravotnictví nejen k nemoci jako takové, ale i k odvrácené straně rozsáhlých plošných restrikcí a odmítání spikleneckých a konspiračních teorií vzniku epidemie. Do knihy svými texty přispěli Václav Klaus, Jiří Beran, Jan Pirk, Pavel Kolář, Cyril Höschl, Roman Šmucler, Jan Žaloudík, Pavel Bém, Vladimír Čížek, Aleš Franc, Miroslav Macek, Vít Mareček, Vladimír Pikora, Lukáš Pollert, Michal Semín, Jan Skopeček, Jaroslav Svoboda, Aleš Valenta, Jiří Weigl a Petr Winkler. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: Covid-19; pandemie -- ekonomické aspekty; pandemie -- sociální aspekty; ekonomický růst; veřejné finance; svoboda; kritika politiky; Covid-19 (disease); pandemy -- economic aspects; pandemy -- social aspects; economic development; public finance; liberty; political critics; sborníky; papers of several authors