Východ - Stasiuk, Andrzej, 1960- (Kniha Zlin, 2017)
Andrzej Stasiuk se pokládá za člověka Východu. Východ pro něho znamená jak patriarchální způsob života na polském venkově v době jeho dětství, tak zkušenost z doby prožité v komunismu. Aby se dobral jádra problému, tedy i odpovědi na otázku po smyslu vlastní existence, podnikne cestu do "epicentra metafory" - na Východ nejvýchodnější - na Sibiř, do Mongolska a Číny. Nezajímá se ovšem o nějaké pamětihodnosti či turistické atrakce, jde mu o vlastní dojmy, reflexe a pocity, o konfrontaci vzpomínek s realitou. Nakladatelská anotace.
Keywords: Stasiuk, Andrzej, -- 1960-; 20.-21. století; polští spisovatelé -- 20.-21. století; cesty a pobyt -- Rusko; cesty a pobyt -- Asie; Polish authors -- 20th-21st centuries; voyages and travels -- Russia; voyages and travels -- Asia; polské prózy; autobiografické prózy; Polish prose; autobiographical prose