Hon na ovci - Murakami, Haruki, 1949- (Odeon, 2016)
Hrdinou a vypravěčem je tradiční typ Murakamiho hrdiny - mladší muž, který si neví rady se svým současným životem. Ocitáme se s ním v roce 1978 v Tokiu, kde pracuje v reklamní agentuře a má vztah se zvláštní dívkou s magicky krásnýma ušima. Thrillerové dění začíná nenápadně: v dopise od dávného kamaráda obdrží hrdina zdánlivě obyčejnou prosbu, aby příležitostně zveřejnil fotku, kterou mu posílá. Zobrazuje pastorální scénku horské krajiny se stádem oveček. Když vypravěč použije fotku do jedné reklamy, obrázek zaujme záhadného mocného muže, který hrdinu postaví před volbu: buď najde jednu konkrétní ovci ze zobrazeného stáda, nebo bude čelit velmi neblahým skutečnostem. A tak se tento velmi neakční hrdina se svou přítelkyní ocitá na komplikované a poněkud surreálné cestě do horské divočiny severního Japonska, kde hledá záhadnou ovci s hvězdou na hřbetě a čelí při tom záhadě, samotě, démonům hluboko ve svém nitru i zosobněnému zlu z dějin... Temný, magickou symbolikou nabitý příběh je jednou z autorových raných prací z počátku 80. let. Do symbolu marně hledané ovce se podařilo zašifrovat temné momenty moderní japonské historie a upozornit tak, že militaristé, kteří přivedli Japonsko k válečnému rozvratu, byli v 80. letech stále na scéně...
Přeloženo z japonštiny
Keywords: japonské romány; Japanese fiction