To je on! : o té, co si říkala Toyen - Štráfeldová, Milena, 1956- (Euromedia Group, 2021)
Románově zpracovaný život slavné české malířky Toyen, která v roce 1947 emigrovala do Francie, kde žila až do své smrti. To je on! - Tři slova, ze kterých možná vzniklo umělecké jméno surrealistické malířky Toyen. Jméno stejně záhadné, jako byla sama. Jako by za sebou stále zametala stopy. Svá svědectví tak o ní podali jiní. Malíř Jindřich Štyrský, se kterým vytvořila celoživotní uměleckou dvojici. Židovský básník Jindřich Heisler, kterého až do konce války skrývala ve své žižkovské garsonce, protože odmítl nastoupit do transportu. Její přátelé z Devětsilu Vítězslav Nezval, Jaroslav Seifert nebo Karel Teige. Nebo francouzští surrealisté, když v r. 1947 odešla do pařížského exilu. Díky těmto svědectvím, ale i na základě pátrání v archivech v Česku a ve Francii, napsala Milena Štráfeldová její beletrizovaný životopis. Příběh Marie Čermínové, rodačky z pražského Smíchova, kterou sám André Breton zařadil mezi deset nejvýznamnějších světových umělců 20. století. Nakladatelská anotace.
Keywords: Toyen, -- 1902-1980; 1902-1980; 20. století; malířky -- Česko -- 20. století; women painters -- Czechia -- 20th century; české romány; biografické romány; Czech fiction; biographical novels