Jsme tady a teď : objevte kouzlo přítomného okamžiku

Publikace vietnamského buddhistického mnicha a mírového aktivisty představuje základy buddhistického učení a praxe (dýchání, meditace, bytí v přítomnosti) v každodenním životě.

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Nhất Hạnh, Thích, 1926-2022 (Author)
Format: Book
Language: Czech
Published: Olomouc : ANAG, c2015
Subjects:
ISBN: 978-80-7263-935-9
Physical Description: 133 s. ; 21 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Publikace vietnamského buddhistického mnicha a mírového aktivisty představuje základy buddhistického učení a praxe (dýchání, meditace, bytí v přítomnosti) v každodenním životě.
V knize se nalézají autorovy instrukce, jak provozovat buddhistická cvičení a žít plnohodnotný život. Popisuje např. cvičení plného uvědomění (bdělosti), meditaci v sedě a v chůzi, vědomé dýchání, cvičení přítomnosti, vědomou chůzi, pozorné naslouchání nebo cvičení vyzařování světla. V textu je zahrnut také základ buddhistické nauky (např. idea pomíjivosti, ne-já , nirvána, čtyři vznešené cesty, pět elementů, z nichž se skládá naše já apod.). Také se zde vyskytují příběhy ze života autora a z buddhistického kánonu, nebo krátké básně, nad nimiž lze meditovat. V závěru 5 cvičení plného uvědomění, což je 5 základních etických principů dodržovaných buddhistickými laiky. Autor používá mimo buddhistických termínů i křesťanské (Boží království, Duch svatý).
ISBN: 978-80-7263-935-9