Proč nemůžeme spát? - Leader, Darian, 1965- (Paseka, 2020)
Výklad psychoanalytika se věnuje zdravému spánku a civilizačním mýtům kolem něj. Prozrazuje, jak ovlivnila farmacie knižní trh, co se stalo s naším spánkem v moderní době, jak skutečně funguje usínání a proč se už nikdy nevyspíme tak jako dřív. Autor nepromlouvá pouze ke třetině populace, která trpí nedostatkem spánku, ale svým výkladem, plným odkazů na popkulturu, literaturu, filmy, technologie, reklamu, politiku a média, oslovuje čtenáře se zájmem o to, jak společnost a civilizace mění naše mysli a těla. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: spánek; poruchy spánku; sleep; sleep disorders; populárně-naučné publikace; popular works