Úvod do (současné) filosofie : [11 improvizovaných přednášek] - Petříček, Miroslav, 1951- (Herrmann & synové, 1997)
Cyklus přednášek českého filosofa a žáka Jana Patočky. Rozsahem knížečky do kapsy nabízí tento text více než vnější popis filosofie (přehled existujících směrů a názorů), autor se pokouší být průvodcem filosofií "zvnitřku," nabízí orientaci ve filosofii samotné a je tedy spíše úvodem do filosofického diskursu nebo filosofického myšlení. Jedenáct přednášek je psáno čtivou a srozumitelnou formou.