Stavitelé : pocta řemeslníkům kteří nejsou, aneb spiritos creativos, ilustrovaný stavební deník - Štorm, František, 1966- (Volvox Globator, 2020)
Autorská knížka je volnou kompilací všedních zápisků a vnitřních pocitů zažívaných během rekonstrukce starého domu, jehož hlavní část se právě proměňuje v ateliér. Na pozadí banálního chalupaření se odehrávají existenciální dramata umocněná návštěvami podivných tvorů na staveništi. Autor ztotožňuje své tělo s domem a vyhlíží ukončení stavby jako zahojení jizev po bagrech, kladivech i pilách. Umělec přinucený okolnostmi k manuální práci je na konci martyria odměněn novou inspirací, která přijde z nečekaného směru - od stavitelů. Polovinu knihy tvoří 36 kreseb tesařskou, zednickou a truhlářskou tužkou. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: Štorm, František, -- 1966-; 20.-21. století; 2018; výtvarní umělci -- Česko -- 20.-21. století; rekonstrukce staveb; artists -- Ctechia -- 20th - 21st centuries; reconstruction of buildings; deníky; autorské knihy; diaries; authors’ books