Jak přejít řeku : o životě v antropocénu, cestě indiánského šamana do Detroitu, kamenech Dunaje a taky o přílivech a odlivech civilizací, vděčnosti a naději - Cílek, Václav, 1955- (Dokořán, 2020)
Eseje se zaobírají klimatickými, politickými i sociálními proměnami a problémy současného světa. Autor rovněž přibližuje své zážitky z cesty po Spojených státech.